Sezon na doświadczenia wystartował! Poznaj mistrzowskie adresy, które musisz odwiedzić podczas FineDiningWeek

Materiały prasowe
Sezon na doświadczenia wystartował! Poznaj mistrzowskie adresy, które musisz odwiedzić podczas FineDiningWeek

Najbardziej wyczekiwany sezon smaków powraca! FineDiningWeek® znów zmienia Polskę w kulinarną mapę marzeń – pełną smaków do odkrycia. Przez sześć tygodni – od 1 lipca do 10 sierpnia – fine dining staje się bardziej dostępny, a każda wizyta w restauracji zamienia się w prawdziwe doświadczenie z najwyższej półki. To czas, kiedy najlepsi Chefowie w Polsce serwują swoje mistrzowskie menu przygotowane specjalnie na ten festiwalowy moment. Odkryj Festiwal Sztuki Restauracyjnej oraz restauracje, które tego lata po prostu musisz odwiedzić. Rezerwuj na FineDiningWeek.pl – zanim zrobią to wszyscy inni!

reklama

Gavi Restaurant (Bachleda Luxury Hotel 5*)

reklama

W sercu luksusowego Bachleda Luxury Hotel przy Placu Juliusza Kossaka 6 znajduje się Gavi Restaurant – miejsce, gdzie fine dining nabiera artystycznego wymiaru. Pod kierunkiem Szefa Kuchni Kamila Pacułta Goście wyruszają w sezonową podróż, pełną autorskich smaków, lokalnych składników i świeżych, nowoczesnych interpretacji klasyki. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa mistrzowskie menu, każde poprzedzone subtelnym amuse-bouche – wyrafinowanym wstępem do kulinarnej uczty. Na Gości czekają m.in. pâté drobiowe z dżemem z agrestu, krem z oscypka, reinterpretacja maczanki po krakowsku, a także świeże ceviche z karpia czy delikatny pstrąg z młodymi warzywami i domowym sosem cydrowym. Ucztę wieńczy nostalgiczny, a zarazem finezyjny tort Oskara Pischingera z konfiturą z łąckiego jabłka. Wszystko to podane w spektakularnych wnętrzach, które stanowią idealne tło do celebracji wyszukanych doznań smakowych.

Garden Restaurant

W Garden Restaurant przy Krowoderskiej 71 fine dining łączy się z międzynarodową kuchnią w autorskim, zaskakującym wydaniu. Tutejsze menu to fuzja smaków z Włoch, Japonii, Hiszpanii i Polski – harmonijna, odważna i pełna kulinarnej wyobraźni. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa menu, każde rozpoczęte amuse-bouche. Wśród propozycji znajdziemy m.in. tatara wołowego ze szpikiem, ziemniaka z guanciale i truflą, sandacza z dzikim czosnkiem i szparagami, „rakowe bolognese”, a na finał – foie gras z bananem i czekoladą lub rabarbar z pieprzem syczuańskim. Garden to miejsce, gdzie światowe inspiracje spotykają się z polską duszą – idealne na wieczór pełen smaku, finezji i niezapomnianych emocji.

Figatella (Zamek w Wiśniczu)

Na zamku w Wiśniczu historia spotyka się z nowoczesną kuchnią w wyjątkowym wydaniu. W restauracji Figatella Chef Marcin Pławecki sięga po barokowe inspiracje z XVII-wiecznego „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego i przekłada je na język współczesnego fine diningu. Podczas FineDiningWeek® serwowane są dwa mistrzowskie menu,  w których pojawiają się m.in. tatar z Rubia Gallega, gazpacho z malinowych pomidorów z pancettą i krewetkami, pluma Iberico z młodą kapustą czy tuńczyk z kolendrą i karczochem. Na deser – delikatne połączenie pistacji, chałwy i kruchych ciastek. Adres do zapamiętania: Zamkowa 13.

Kuryer Restaurant

W samym sercu Krakowa, przy ulicy Świętego Marka, Kuryer Restaurant serwuje fine dining z duszą międzywojnia. To jedyna taka restauracja w mieście, gdzie klasyka spotyka się z nowoczesnością na wyjątkowo smakowitych warunkach. Festiwalowe menu A otwiera pstrąg ojcowski z wytrawną bezą, potem foie gras z agrestem, rakowe cappuccino i dziczyzna ze śliwką sechlońską. W opcji B jest m.in. pieróg z truflą, pomidor z soczewicą i antonówką, a na deser zaskakujące połączenia truskawki, pistacji i szparagowego musu. Nie odkładaj tej wizyty na później – Kuryer Restaurant na Placu św. Marka 37 to adres, który obowiązkowo powinien znaleźć się na liście kulinarnych odkryć!

Odkryj sezon na doświadczenia i rezerwuj mistrzowskie menu już dziś na FineDiningWeek.pl. Wybierz liczbę osób, dogodny termin, godzinę oraz jedno z dwóch starannie skomponowanych menu. Każda wizyta to 120 minut prawdziwej kulinarnej podróży, w której unikalne smaki łączą się z najwyższą jakością obsługi i estetyką, jaką oferują najlepsze restauracje w Polsce. Festiwal to doskonała okazja, by poczuć magię fine diningu – zamkniętą w sezonowych, kuratorskich kompozycjach zachwycających świeżością, lokalnością i perfekcyjnym dopracowaniem każdego szczegółu.

Wygraj ekskluzywny weekend na Farmie Bii!

W tym sezonie FineDiningWeek® Goście mogą nie tylko odkrywać mistrzowskie menu, ale również wygrać magiczny weekend dla dwojga w Farmie Bii – wyjątkowym miejscu, które powstało z miłości do dobrego jedzenia i życia w rytmie natury. To zaproszenie do świata, w którym wszystko dzieje się wolniej, smakuje lepiej i zostaje w pamięci na długo. Na Gości czeka butikowy pensjonat w sercu przyrody, wspólne gotowanie z najlepszymi Chefami, pasjonujące rozmowy przy stole i błogi relaks z dala od zgiełku codzienności. Więcej o tym niezwykłym miejscu na farmabii.pl. Aby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie: do których dwóch restauracji chciałbyś się wybrać podczas FineDiningWeek® i dlaczego? Szczegóły znajdziesz na FineDiningWeek.pl oraz na @finediningweek_pl. Lato to sezon na doświadczenia — czerp z niego pełnymi garściami, nie tylko smakuj, ale przeżywaj, odkrywaj, celebruj
i twórz nowe wspomnienia!

Rezerwacje: FineDiningWeek.pl

Termin Festiwalu: 1 lipca – 10 sierpnia 2025

"Zdjęcie"
"Zdjęcie"
reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności