
Trwają rezerwacje na największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce – RestaurantWeek®! Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się pod hasłem #BornToBeFoodie i potrwa od 4 marca do 17 kwietnia. W Krakowie udział zapowiedziało ponad 50 restauracji.
Bycie Foodie to nie wybór…
Ta edycja jest specjalna: festiwal świętuje właśnie swoje dziesięciolecie. – Miniona dekada to czas niezwykłych spotkań przy stołach najlepszych restauracji oraz coraz odważniejszych eksploracji kulinarnych, które na stałe wpisały się w serca Foodies. To właśnie dzięki nim, na przestrzeni tych 10 lat, Festiwal stał się jednym z najważniejszych kulinarnych wydarzeń na świecie – podkreśla organizator.
I dodaje: Edycja Born to Be Foodie to coś więcej niż wydarzenie – to celebracja wszystkiego, co związane z jedzeniem. Festiwalowe spotkania są niepowtarzalną okazją, by spróbować czegoś nowego. I właśnie po to jesteśmy! Dlatego wiosną wspólnie odkrywajmy, dzielmy się i świętujmy 10 lat Festiwalu.
Gdzie się wybrać?
W Festiwalu weźmie udział ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Różnorodność kulinarną będzie można odkrywać w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy m.in. Novum Ristorante, Qrudo Food&Wine, La Forchetta na nowo, Andromeda Alfa, Bistro Bene by Tomasz Leśniak, Cyrano de Bergerac, Halicką, Hen House Food & Drink, Volver, Ed Red, czy Ima Sushi.
W menu nie zabraknie inspiracji najnowszymi trendami, ani kulinarnych eksperymentów. Festiwalowe dania zaskakują różnorodnością – można w nich znaleźć zarówno klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu, jak i odważne, nieoczywiste połączenia składników. Krakowscy szefowie kuchni stworzyli takie kompozycje jak: śledź z czekoladą, ptyś z kremem z owczego sera, krokiet z kaszanką, orzechami laskowymi i gorzką czekoladą, czy wytrawny pączek faszerowany kremem z bryndzy i orzecha laskowego podany z musem z czerwonej cebuli, majonezem ziołowym i pudrem z oliwy truflowej. Każda propozycja jest na tyle intrygująca i apetyczna, że wybór jednego menu może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Dlatego warto wybrać się na Festiwal kilka razy!
Festiwalowe menu w cenach 50% niższych niż w regularnej karcie

RestaurantWeek® to wyjątkowa okazja do odkrywania nowych miejsc i smaków w cenach znacznie niższych niż regularne menu restauracyjne. Z okazji 10-lecia Festiwalu na Gości czeka trzydaniowe menu, wzbogacone o specjalnie przygotowany prezent od partnera lub jego bezalkoholową wersję, w cenie aż o połowę niższej niż w regularnej karcie. Dodatkowo można również skorzystać z rabatu i z kartą Visa zapłacić jeszcze do 40 zł mniej.
Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® przewidziana jest na 90 minut.
Wejdź w tryb śniadaniowy!
Równolegle z RestaurantWeek będzie odbywał się festiwal śniadań BreakfastWeek. To sposób na wiele śniadaniowych odkryć, które pozwolą wyjść z porannej rutyny. Popisowe śniadanie z kawą na roślinnym zarezerwować można w festiwalowej cenie 35 zł (+ opłata rezerwacyjna do 5 zł/Gość; min. rezerwacja 2 Gości). Rezerwacje na BreakfastWeek ruszają 18 lutego.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z RestaurantWeek®: należy wybrać jedno
z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każdą z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro.
Festiwalowe śniadania zjemy w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Szczecinie oraz we Wrocławiu i na Śląsku. Breakfast Week, tak jak RestaurantWeek®, potrwa od 4 marca do 17 kwietnia.
Zaproś i zyskaj!
Jak jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z Bliskimi? Pobierz aplikację RestaurantClub, zaproś do niej przyjaciół i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat nawet do 60 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 15 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu. Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl


