Targ Pietruszkowy w Podgórzu obchodzi dziesiątą rocznicę powstania. Z tej okazji dla mieszkańców zaplanowano specjalne wydarzenia.
W najbliższą sobotę, Targ Pietruszkowy w Podgórzu obchodzi dziesiątą rocznicę powstania. Z tej okazji dla mieszkańców zaplanowano specjalne wydarzenia: będzie gotowanie na żywo, prezentacje i konkursy związane ze zdrową żywnością. Nie zabraknie urodzinowego tortu i toastu.
1 lipca będzie można zrobić u wystawców wspaniałe zakupy, ale także wziąć udział w specjalnych wydarzeniach przygotowanych z okazji okrągłego jubileuszu “Pietruszki”. Na żywo gotować będą dwaj krakowscy szefowie kuchni: Wiktor Kowalski z restauracji NOAH (ul. Meiselsa 24) oraz Bartosz Styś z wine baru Dzikie Wino (Rynek Główny 27). Sami od lat zaopatrują się na targu, świetnie znają tutejsze produkty i właśnie z nich przygotują wyborne sezonowe dania. W ten sposób rozpoczniemy kolejny “sezon” Slow Chef Festival, czyli targowych spotkań z krakowskimi chefami. Wiktor Kowalski zaproponuje kwiaty cukinii z gospodarstwa JeDynie, nadziewane kozim twarożkiem z Kozich Frykasów z “sałatką z niepopularnych ziół” (jakich? to na razie tajemnica), a Bartosz Styś – tatara z pstrąga z Łowiska pod Borem w towarzystwie warzyw z gospodarstwa Gorzkowskich. Łącznie ponad 100 porcji obu dań będzie można spróbować w sobotę.
Na Targu pojawią się także partnerzy Fundacji Targ Pietruszkowy. W specjalnym namiocie Uniwersytetu Rolniczego odbywać się będą warsztaty dla małych i dużych miłośników zdrowego jedzenia. Noszą one intrygujące tytuły: truskawkowy deser dla astronautów, Mleczny artysta, Musująca kąpiel, czy Kolorowy zawrót głowy. Będzie Zarząd Zieleni Miejskiej promujący program Jadalny Kraków, w którym udział bierze też Fundacja Targ Pietruszkowy. Program ten porusza kwestię suwerenności żywieniowej w odpowiedzi na zachodzące zmiany klimatyczne, wspiera skracanie łańcuchów dostaw i współpracę z lokalnymi wspólnotami oraz promuje rozważne gospodarowanie żywnością. Na stoisku ZZM będzie można zapoznać się z wystawą Makroskładniki, składającą się z fotografii zestawionych z roślinnymi przepisami kulinarnymi, a także – po raz ostatni w tym sezonie, zaopatrzyć się w mieszankę nasion łąki kwietnej – mieszanki nietypowej, bo zawierającej również nasiona roślin jadalnych, m.in. kopru, nagietka, rzodkiewki czy słonecznika. Na chętnych czeka quiz z nagrodami Jakie to nasionko?, a na wszystkich – prezentacja trasy “Jadalny Kraków”, w ramach której prezentowane są przykładowe punkty składające się na jadalne miasto. Trasa nie bez powodu zaczyna się od Targu Pietruszkowego.
Oczywiście nie może być udanego jubileuszu bez urodzinowego tortu. Przygotuje go znana z niezwykłych wypieków cukiernia Sweets by Bary, oczywiście jeden z regularnych wystawców “Pietruszki”. Razem wzniesiemy też toast za pomyślność Targu Pietruszkowego. Będzie to toast bezalkoholowy i to pewnym bardzo wyjątkowym napojem – sokiem z… pietruszki, który na co dzień produkuje Tłocznia Owoców Pawłowscy.
Już w najbliższą sobotę 1 lipca gwarantujemy dobrą zabawę i najlepsze produkty żywnościowe od najwspanialszych wystawców. Bądźcie z nami na Targu Pietruszkowym w Podgórzu!
Program Jubileuszu 10-lecia Targu Pietruszkowego w Podgórzu:
8.00 – otwarcie stoisk targowych
8.30 – wspomnieniowa rozmowa z Alicją Kowalik, prezeską fundacji Targ Pietruszkowy i prezentacja targowych wystawców
9.00 – rozpoczęcie animacji i warsztatów na stoiskach partnerów: Uniwersytetu Rolniczego i Zarządu Zieleni Miejskiej
9.30 – Slow Chef Festival 2.0 – rozpoczęcie pokazu kulinarnego szefów: Wiktora Kowalskiego (NOAH) i Bartosza Stysia (Dzikie Wino)
ok.10.00 – Slow Chef Festival 2.0 – rozpoczęcie degustacji dań
10.30 – życzenia urodzinowe dla wystawców i klientów Targu Pietruszkowego oraz toast sokiem pietruszkowym
10.40 – urodzinowy tort
11.00 – 13.00 – ciąg dalszy animacji w namiotach partnerów oraz wspomnień z 10 lat działania Targu Pietruszkowego