Restauracja z Krakowa znalazła się w gronie najlepszych w Europie. Restauracja „Fiorentina” otrzymała nagrodę World Culinary Awards.
Nagrodzony lokal mieści się w kamienicy przy ul. Grodzkiej w Krakowie. „Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” – to właśnie takim hasłem reklamuje swoją restaurację „Fiorentina” jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali krakowską „Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce.
Tytuł najlepszej w Europie został przyznany restauracji z Włoch.
Specjalnością krakowskiej restauracji jest wołowina, a zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Choć zarówno nazwa restauracji, jak i jej flagowe potrawy czerpią inspiracje z kuchni toskańskiej, to w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań na bazie świeżych, lokalnych produktów.
Warto zaznaczyć, że gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje „Bottiglieria 1881” i „Zazie Bistro” z Krakowa oraz „Butchery & Wine” z Warszawy.