Znalezisko na budowie przy alei Bora-Komorowskiego. Uruchomiony został nadzór archeologiczny [zdjęcia]

Na budowie Cogiteonu przy al. Bora-Komorowskiego w Krakowie odkryto schron z czasów II wojny światowej. Natychmiast został uruchomiony nadzór archeologiczny.

Niewielki obiekt znajduje się przy skarpie obok alei Bora-Komorowskiego. Odkrycia dokonał operator koparki, który kształtował teren pod przyszłe nasadzenia. – Mamy do czynienia z założeniem, które może mieć wartość historyczną – mówi Piotr Szymański, dyrektor Cogiteonu, który dodaje, że natychmiast został uruchomiony nadzór archeologiczny, a informacja o odkryciu trafiła do miejskiego konserwatora zabytków.

Budynek był całkowicie zagłębiony w ziemi i jest w złym stanie technicznym. Ze wstępnych oględzin wynika, że mogły go wznieść służby budowlane hitlerowskiej Luftwaffe w 1944 roku na potrzeby ochrony powietrznej śląskiego węzła rafinerii. – Mamy informację, że to jedyny znany schron tego typu w Krakowie – mówi Piotr Koziarz, rzecznik prasowy instytucji.

Fot. Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon

Obiekt składa się z wygiętego korytarza w formie tunelu i dwóch pomieszczeń o łącznej powierzchni około 72 m2. Jedno z nich pozbawione jest stropu, a jego ściany muszą podpierać stemple. Możliwe, że w okresie powojennym doszło do częściowej rozbiórki.

Siedziba Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon powstaje na skraju dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny. W miejscu, gdzie stoi schron będzie fragment parku z ponad setką drzew. – Odkrycie nie koliduje z planowaną zabudową, ani rozplanowaniem roślin, dlatego aranżacja terenu zielonego przebiega bez przeszkód – mówi Piotr Szymański. Cała inwestycja jest prowadzona pod stałym nadzorem archeologicznym. Na etapie prac ziemnych pod budynek nie odnaleziono żadnych innych artefaktów.

O dalszych losach znaleziska zdecydują specjaliści. – Jeszcze nie wiemy czy potrzebne będą dodatkowe działania i jakie będą zalecenia służb konserwatorskich. Wiemy, że istnieją możliwości techniczne, aby wkomponować obiekt w otoczenie parkowe, odsłaniając górne jego części – mówi Piotr Szymański. Dolne musiałby być zabezpieczone, bo całość grozi zawaleniem.

Źródło: Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon

Fot. Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon
Fot. Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon
Fot. Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon
Fot. Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności