U stóp Wawelu będziecie mogli przetestować swoje zmysły!

U stóp Wawelu będziecie mogli przetestować swoje zmysły!

Polizać czy powąchać? Ola Juszkiewicz zwyciężczyni 9. edycji MasterChef i Joanna Mrozek, zapraszają do gigantycznego jogurtu na Placu Wielkiej Armii Napoleona u stóp wzgórza Wawelu. To część zorganizowanej przez Too Good To Go kampanii „Często Dobre Dłużej”, która, by ograniczyć marnowanie jedzenia, podda testom zmysły krakowskich śmiałków. Nie możesz tego przegapić!

Spotkajmy się na Placu Wielkiej Armii Napoleona u stóp wzgórza Wawelu (Dawne Powiśle).

Too Good To Go zaprasza wszystkich śmiałków do empirycznego przetestowania swoich zmysłów na Placu Wielkiej Armii Napoleona u stóp wzgórza Wawelu. W dniach 9 i 10 października dostępna będzie specjalna interaktywna instalacja, która pozwoli wydobyć z naszych zmysłów więcej niż mogłoby się wydawać. Krakowiacy pod okiem znanego z Masterchef duetu Oli Juszkiewicz i Joanny Mrozek nauczą się poprawnego rozumienia dat ważności i przekonają się, że jedzenie jest „Często Dobre Dłużej”. Wspólnie wezmą udział w gotowaniu oraz testowaniu produktów oznaczonych datą „najlepiej spożyć przed”. „Popatrz, powąchaj, posmakuj – sprawdź zanim wyrzucisz!” to hasło, które będzie im towarzyszyć w tych dniach.

Kiedy i gdzie możesz przetestować swoje zmysły?

Wszystkich doświadczonych i aspirujących Pogromców Marnowania Żywności zapraszamy w dniach 9 – 10 października na krakowski Plac Wielkiej Armii Napoleona u stóp wzgórza Wawelu w godzinach 11:00 – 17:00. Szukajcie strefy oznaczonej Too Good To Go.

Dlaczego to takie ważne?

Polacy marnują jedzenie na potęgę, a ponad połowa wyrzucanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domów (Projekt PROM, 2020). Wielu z nas ma problem z poprawną interpretacją pojęć dotyczących dat ważności.   „Najlepiej spożyć przed” czy „należy spożyć do”? Błędne rozumienie tych zapisów to jedna z istotnych przyczyn niepotrzebnego marnowania setek kilogramów jedzenia każdego roku – wg badań Banków Żywności odpowiada za 10% strat! Podczas gdy data „należy spożyć do” jest nieprzekraczalna, to „najlepiej spożyć przed” sugeruje, że po tym czasie możemy samodzielnie sprawdzić jakość jedzenia zanim się go pozbędziemy. Jak się okazuje, przeciętny Kowalski wyrzuca żywność po upływie terminu „najlepiej spożyć przed”, bez uprzedniego sprawdzenia, czy można ją nadal bezpiecznie wykorzystać. Oznaczenie Najlepiej spożyć przed jest zobowiązaniem producenta, że produkt nie zmieni swoich właściwości w zakresie smaku, wyglądu, zapachu i konsystencji do określonej daty. Przy prawidłowym przechowywaniu produkt często może być spożywany po jego upływie. Z kolei Należy spożyć do jest to termin przydatności do spożycia, a jednocześnie środek bezpieczeństwa. Po upływie tej daty żywność nie powinna być spożywana, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby.

Więcej informacji na temat kampanii Too Good To Go „Często dobre dłużej” można znaleźć www.dobredluzej.pl.

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności