[Aktualizacja] Oświadczenie Urzędu Miasta Krakowa w sprawie czynności CBA

W związku z zatrzymaniem przez Centralne Biuro Antykorupcyjne zastępczyni dyrektora Zarządu Dróg Miasta Krakowa oraz byłych pracowników urzędu, pracujących w pionie nadzorowanym przez byłą zastępcę Prezydenta Miasta Krakowa Miasto informuje, że Urząd Miasta Krakowa nie posiada wiedzy na temat śledztwa prowadzonego przez organy ścigania, a tym samym nie ma możliwości odniesienia się do sytuacji.

Deklarujemy jednakże wolę pełnej współpracy zarówno z prokuraturą prowadzącą śledztwo, jak i z CBA, mając nadzieję, że jakiekolwiek wątpliwości dotyczące działalności pracowników samorządowych zostaną jak najszybciej wyjaśnione. Nie przesądzamy o winie, jednak ze względu na dobro śledztwa i Pani Dyrektor, do czasu wyjaśnienia sprawy zostanie ona przesunięta na inne stanowisko” – czytamy w oświadczeniu.

Aktualizacja 11:40

Otrzymaliśmy informację od CBA, którą w całości przekazujemy:

Funkcjonariusze krakowskiej Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego przy współpracy z Wydziałem do Walki z Korupcją Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie prowadzą śledztwo dotyczące  m.in. przekroczenia uprawnień oraz  przyjęcia korzyści majątkowej przez osobę pełniącą funkcję publiczną. Nadzór nad postępowaniem sprawuje Prokuratura Okręgowa w Krakowie.

Dotychczasowe ustalenia, zgromadzony materiał dowodowy i jego analiza pozwoliły na zatrzymanie pięciu osób, którym po zakończeniu czynności procesowych przedstawione zostaną zarzuty korupcyjne obejmujące lata 2018-2019. Wśród zatrzymanych znaleźli się była wiceprezydent Miasta Krakowa, Prezydent i Dyrektor Izby Przemysłowo-Handlowej w Krakowie, były Dyrektor Wydziału Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta Krakowa oraz Zastępca Dyrektora Zarządu Dróg Miasta Krakowa.

Dowody uzyskane przez śledczych wskazują, że była zastępczyni Prezydenta Miasta Krakowa wykorzystywała swoje wpływy w poszczególnych Wydziałach krakowskiego magistratu, tak aby pracownicy tych urzędów wydawali korzystne rozstrzygnięcia dla deweloperów obsługiwanych przez konkretną, prywatną spółkę.

Jest to pierwsza realizacja w tej sprawie. Planowane są kolejne czynności.

Fot. Poglądowe

Załaduj więcej powiązanych artykułów