Przed nami wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne!

Przed nami wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne!

W niedzielę, 23 lutego w Starej Zajezdni by De Silva odbędzie się trzecia edycja Krakowskich Zapustów. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami – to wszystko czeka na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Świętowanie Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni by De Silva przy ul. św. Wawrzyńca 12 rozpocznie się w niedzielę, 23 lutego o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W tym roku program Zapustów powraca do swojej pierwotnej formuły – będzie więc zajadanie świeżego, chrupiącego chrustu i karnawałowe tańce. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie przez cały dzień będą serwować tradycyjny ostatkowy chrust i róże karnawałowe.

W ciągu dnia odbędą się…

Co ważne, faworki będą wegetariańskie, bo smażone na roślinnym oleju. W ciągu dnia odbędą się warsztaty smażenia chrustu oraz kilka pokazów tanecznych w wykonaniu uczniów z XXX Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Roztańczeni licealiści zaproszą także odwiedzających Zapusty krakowian i turystów na krótkie warsztaty taneczne z potańcówką. To świetna okazja, by po zjedzeniu chrustu spalić słodkie kalorie w ruchu, tańcząc krakowiaka. Warsztaty odbędą się na antresoli Starej Zajezdni o godz. 11.30, 12.30 oraz 14.30.

W Starej Zajezdni pojawi się w trakcie Zapustów wielu wystawców i producentów z regionu. Na tych, dla których chrust to za mało, czekać będą inne słodkości oraz kawa. Krakowianie i turyści będą mogli także zaopatrzyć się w tradycyjne krakowskie produkty posiadające certyfikaty Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Na miejscu będzie można także zakupić pierogi i krokiety, naturalne soki i sery. Na Zapustach pojawią się także przedstawiciele Wodociągów Krakowskich, którzy promować będą kranowiankę, czyli po prostu wodę z kranu, która doskonale nadaje się do picia. Nie zabraknie ekostrefy i zabaw dla dzieci. 

Celem, jaki stawia sobie Miasto Kraków, jako Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej w roku 2020 w odpowiedzi na współczesne oczekiwania jest propagowanie ekologicznego, zrównoważonego podejścia do wykorzystywania produktów pochodzenia naturalnego we współczesnej, świadomej gastronomii. Również Krakowskie Zapusty będą w tym roku bardziej eko, promując picie wody z kranu i chrust w wersji wegetariańskiej.

Więcej informacji można znaleźć na wydarzeniu na Facebooku.

Materiały prasowe

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności