W Polsce działa już ponad 440 restauracji. Na całym świecie – 38 tysięcy. To sprawia, że jest to największa sieć restauracyjna w historii a działania w trosce o środowisko trwają w McDonald’s nie od dziś.
Od 23 stycznia 2020 roku we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce wprowadzone zostały nowe, papierowe słomki, opakowania do lodów McFlurry i patyczki do balonów. To dopiero początek zmian! Polska jest pierwszym rynkiem w systemie McDonald’s, na którym wdrożone zostały tak nowoczesne papierowe słomki.
Surowiec, z którego zostały wykonane, w pełni nadaje się do recyclingu i jest bezpieczny dla konsumentów. Słomka może spędzić w wodzie aż 5,5 godziny bez namakania. Rocznie w restauracjach wykorzystywane jest 160 mln słomek, 23 mln kubków do McFlurry i 3,5 mln patyczków do balonów. Zmiana surowca pozwala na znaczące ograniczenie zużycia plastiku. Dla konsumentów to niezauważalna różnica, ale dla środowiska ma duże znaczenie.
Źródło McDonald’s