W krakowskim Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbyły się eliminacje do dwóch prestiżowych ogólnopolskich turniejów, w których wyłaniani są najlepsi w kraju młodzi cukiernicy, piekarze i kucharze. Kolejny rok z rzędu świetnie spisali się reprezentanci gospodarza – aż sześcioro uczniów ZSPS przy ulicy Miechowity znalazło się w gronie laureatów.
Wojewódzkie eliminacje do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarza i Cukiernika oraz do III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharza odbyły się 22 stycznia w świetnie wyposażonych pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Miechowity. Do rywalizacji stanęli młodociani rzemieślnicy reprezentujący małopolskie szkoły: 7 cukierników, 4 kucharzy oraz 2 piekarzy – z Tarnowa, Gorlic, Krakowa, a nawet Zabrza.
Piekarze i cukiernicy rywalizowali pod hasłem „Cuda świata”, a kucharze konkurowali w ramach zadania „Mięso z królika w roli głównej”. Eliminacje składały się z pisemnego testu oraz części praktycznej. Test sprawdzał wiedzę z zakresu danego zawodu, a następnie uczniowie wykonywali i prezentowali wyroby właściwe dla zawodu zgodnie z tematem podanym przez organizatora eliminacji.
Laureatami turniejów zostali:
W zawodzie cukiernika:
- I miejsce – Karolina Siewiorek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- II miejsce – Dagmara Kita z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
- III miejsce – Wiktoria Sermanowicz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
W zawodzie kucharza:
- I miejsce – Konrad Zymuła z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
- II miejsce – Igor Galos z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- III miejsce – Natalia Burzyńska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
W zawodzie piekarza:
- I miejsce – Mateusz Król z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
- II miejsce – Piotr Sułkowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Laureatom etapu ogólnopolskiego przysługuje zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie. Laureaci sześciu pierwszych miejsc mogą być zwolnieni ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego.
Fot. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie