GIS ostrzega! Po zjedzeniu tego sera możesz zachorować!

GIS ostrzega! Po zjedzeniu tego sera możesz zachorować!

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Numer partii: 180359

Data minimalnej trwałości: 18.10.2019

Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry

Numer partii: 060658

Data minimalnej trwałości: 23.10.2019

Producentem obu produktów jest: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku.

Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu.

Prowadzone są systemowe działania naprawcze oraz badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.

Zalecenia dla konsumentów:

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.

Info GIS

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności