Już po raz szósty Winnica Srebrna Góra przygotowuje Krakowski Festiwal Młodego Wina w Starej Zajezdni na krakowskim Kazimierzu, przy ulicy św. Wawrzyńca 12. Tegoroczna edycja rozbudowana o dwudniową formułę obejmować będzie sobotni festiwal świętomarciński (10.11) oraz niedzielny festiwal Najedzeni Fest (11.11). Partnerem wydarzenia jest Miasto Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019.
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Winnica Srebrna Góra postanowiła odświeżyć miniony obyczaj i nadając mu nowoczesny charakter, wprowadzić na stałe do kalendarza małopolskich wydarzeń. To już szósta edycja Krakowskiego Festiwalu Młodego Wina, organizowanego w Starej Zajezdni na krakowskim Kazimierzu przy ulicy św. Wawrzyńca 12. Tegoroczne święto ma wyjątkowy charakter, z uwagi na podwójny jubileusz: 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę oraz 10. rocznicy założenia Winnicy Srebrna Góra. Impreza odbędzie się w sobotę 10.11, zaś w niedzielę 11.11 organizatorzy zapraszają na festiwal kulinarny Najedzeni Fest!.
W PROGRAMIE FESTIWALU:
➡ Młode wino z rocznika 2018 i najlepsza polska gęsina
➡ Wręczenie Nagród św. Marcina za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina i tradycji świętomarcińskich (nagroda ma formę statuetki św. Marcina projektu słynnego rzeźbiarza Jerzego Kędziory)
➡ Pokaz kulinarny – gotowanie na żywo dań kuchni krakowskiej w wykonaniu Bartka Kieżuna
➡ Muzyka na żywo, DJ
➡ Producenci naturalnych wyrobów lokalnych (GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Tre Storie, Ser i Szynka)
➡ Wieczór poprowadzi Kuba Janicki
Informacje o programie znajdą Państwo w wydarzeniu: http://bit.ly/Festiwal_Młodego_Wina2018
Bilety w cenie 40 zł (cała kwota do wykorzystania w barze na wino i konsumpcję) dostępne są w Starej Zajezdni Kraków by DeSilva. Kaucja zwrotna za kieliszek 10 zł.
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związana jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban wina i gęś. Św. Marcin był rzymskim legionistą, żył w IV wieku n.e., po swoim nawróceniu został pustelnikiem, a ostatecznie biskupem Tours. W tym samym czasie, na terenach dzisiejszej Francji zaczęto zakładać pierwsze winnice, a ich właściciele oddawali cześć św. Marcinowi, który stał się patronem winiarzy. Pierwsze tradycje degustacji młodego wina w dniu św. Marcina, to jest 11 listopada, rozprzestrzeniły się w Niemczech, a potem objęły resztę Europy. W tym samym czasie chłopi składali daninę, której istotnym elementem były gęsi – właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Do klasycznej świętomarcińskiej pieczonej gęsi (symbolu urodzaju i dostatku) serwowanej tradycyjnie w ten wieczór na kolację, podaję się tegoroczne, młode wina. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello.
Winnica Srebrna Góra to jedna z największych winnic w Polsce, obejmująca obszar 28 ha, położona malowniczo w dolinie Wisły, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów w Krakowie. Produkowane tu wina są ściśle związane z miejscem, z którego pochodzą, oddając indywidualny charakter szczepów oraz wyjątkowość bielańskiego siedliska. Obecnie uprawianych jest tu szesnaście odmian winorośli, z których powstają wina pełne emocji, marzeń i pasji. Spośród innych producentów Winnicę Srebrna Góra wyróżnia jakość produkcji oraz specyficzna, indywidualna filozofia działania – nawiązująca do klasztornych tradycji i historycznych upraw winorośli na terenach Małopolski.
Młode białe wino Świętomarcińskie półwytrawne 2018 (solaris (75%) siegerrebe (25%). W nosie dominują świeże soczyste gruszki, białe śliwki i jabłka. W tle nuty owoców południowych, świeżych winogron i mango. Do tego nuty kwiatowe i muszkatowe. Usta pełne, krągłe ale wyraziste z delikatna słodyczą. Świeże i radosne.
Młode czerwone wino Świętomarcińskie 2018 (acolon + pinot noir précoce (83%), rondo (17%). Nos pełen czereśni i czerwonej porzeczki. Do tego maliny i truskawki. W tle nuty żurawinowo-bananowe i akcenty kwiatowe. Usta lekkie, z niską kwasowością i delikatnymi garbnikami. Świeże i radosne.