Ciekawostki o pizzy… czyli jak narodziła się idea Festiwalu Pizzy w Cucina Aperta

Ciekawostki o pizzy… czyli jak narodziła się idea Festiwalu Pizzy w Cucina Aperta

Pizza to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Dziś mówi się o niej jako o sztandarowej potrawie  kuchni włoskiej, a skosztować jej można niemal w każdym zakątku świata.

Historia pizzy budzi wiele kontrowersji. Jedni przypisują wynalazek starożytnym Grekom, drudzy Egipcjanom, jeszcze inni Rzymianom. Jednak dopiero za sprawą piekarza z Neapolu  w 1889 roku powstała pizza, jaką znamy do dziś. Raffaele Esposito, sławny ze swoich wyrobów piekarz, planując wizytę królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej, postanowił stworzyć danie o charakterze patriotycznym. W ten sposób, łącząc smak pomidora, sera mozzarella oraz bazylii, oddał hołd barwom narodowych Italii oraz przywódczyni kraju, od imienia której nazwano później pizzę – margherita.

Włoski krążek bardzo szybko zyskał sympatię ludzi na całym świecie, którzy wymyślając różne konkursy oraz bijąc rekordy, stawiali go w centrum zainteresowania. Według Światowej Księgi Rekordów Guinnessa w 1990 roku przygotowano największą w historii pizzę. Ważyła ona 12,2 tony i posiadała prawie 38 metrów średnicy. Z kolei najdroższa pizza świata, podana z homarami, czarnymi dorszami z Alaski, wędzonym łososiem, krewetkami tygrysimi i rosyjskim kawiorem Osetra, została sprzedana przez pizzerię w Kanadzie w cenie $450 za kawałek.

Nic więc dziwnego, że pizza doczekała się swojego święta, festiwali, a nawet muzeum. To ostatnie stanowi najnowszą atrakcję turystyczną na południu Włoch. Budynek powstał w mieście Ercolano koło Neapolu, aby by zaprezentować historię i tradycję prawdziwej pizzy napoletana, czyli z pieca opalanego drewnem, z grubszymi przyrumienionymi brzegami, z pomidorami San Marzano z pól w pobliżu Wezuwiusza i z mozzarellą z mleka bawolic. W muzeum zgromadzono również zbiory zdjęć, przedstawiających między innymi urodzone w tamtych stronach gwiazdy kina zajadające się tym specjałem.

W Polsce coraz bardziej popularne są festiwale pizzy, chętnie promujące tradycję krążka z Italii. A jeśli włoska pizza i włoskie tradycje, to również restauracja włoska Cucina Aperta. Lokal zlokalizowany w Krakowie, w Centrum Handlowym Serenada, od 6 do 27 czerwca, w każdą środę, pomiędzy 10:00 a 18:00, zaprasza swoich gości na Festiwal Pizzy, podczas którego dokonując zakupu jednego krążka, drugi otrzymuje się w cenie 2 złotych.

Cucina Aperta to nowo otwarta restauracja, która specjalizuje się w kuchni włoskiej. Wszystkie produkty, z których wypiekane są pizze pochodzą ze słonecznej Italii, podobnie, jak receptury, na których pracują pizzerzy. Co ważne, cały personel restauracji szkolił się we Włoszech, pod okiem mistrza kuchni Nico Atrigna. To z kolei sprawia, że nie opuszczając miasta, każdy, kto odwiedzi Cucinę, ma możliwość poczuć smaki, aromaty i jakość potraw odpowiadającą prawdziwie włoskim specjałom.

Zapraszamy do
Cucina Aperta, Centrum Serenada,  Poziom 2

Więcej informacji o wydarzeniu na fanpage:

https://www.facebook.com/cucinaaperta/

 

 

 

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności