Międzynarodowy Dzień Pizzy w Cucina Aperta

Międzynarodowy Dzień Pizzy w Cucina Aperta

Na dzień 9 lutego przypada święto pizzy, złotego krążka, którego chyba nikomu nie trzeba opisywać.
“Pizza” pojawiła się po raz pierwszy na dokumentach z 997 roku, zaś w XVII wieku, pizzą nazywano ciasto wypiekane z dodatkiem sera i bazylii. Kiedy do Włoch w XVIII wieku po odkryciu Ameryki przywieziono pomidory, w Neapolu pojawiły się pierwsze lokale zwane pizzeriami.

reklama

            Ale czy wiesz skąd wzięła się najbardziej znana nam wszystkim Pizza “margerita”?
Otóż w 1889 roku, mistrz pizzy Raffaello Esposito przygotował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy, dobrze znanej w tamtym czasie z dodatkiem sera i bazylii, z pomidorami oraz nową, z mozarellą i właśnie ten smak stał się jej ulubionym, dlatego nazwa nawiązywała do imienia królowej.

“Kariera” pizzy rozpoczęła się w Neapolu, skąd z końcem IX wieku trafiła do Stanów Zjednoczonych i dopiero po tym czasie stała się daniem powszechnie rozpoznawalnym na wszystkich kontynentach. Restauracje włoskie to często miejsca spotkań całych rodzin, albowiem pizza to ulubiony przysmak “maluchów”.

reklama

            Jak zrobić idealna pizzę, zdradził nam Michał Gibek – Szef Kuchni Cucina Aperta Ristorante Italiano w Krakowie.

Składniki: 0,5 kg mąki – TYP 550; 285 ml wody; 25 ml oliwy ; 15 g soli; 1,25 g świeżych drożdży.
Ciasto z podanych składników wyrobić, podzielić na 2 porcje oraz zostawić do wyrośnięcia na 6-7 godzin ( tak, tak 6-7 godzin). Jeżeli chcesz poznać jeszcze bardziej wyjątkowy smak przygotuj ciasto dzień wcześniej i po wyrośnięciu schowaj na noc do lodówki. Tak przygotowane ciast układamy na blasze po wczesniejszym uformowaniu kształtu, smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser mozzarella “fior di latte” oraz  ulubione składnikami.

Jeżeli macie problem z samodzielnym przygotowaniem pizzy zapraszamy do Cucina Aperta, gdzie czekają na Was wyjątkowe smaki prawdziwie włoskiej pizzy z najwyższej jakości składnikami – dodaje Michał Gibek.

.
Zapraszamy do 
Cucina Aperta, Centrum Serenada,  Poziom 2

materiały partnera

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności