Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie wybrał patrona – uroczystości

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie wybrał patrona – uroczystości

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ponad pół wieku czekał na swojego patrona. Decyzja zapadła. Zostanie nim św. Maksymilian Maria Kolbe. Program dwudniowych uroczystości zapowiada się bardzo ciekawie. Będzie i coś dla ducha, i coś dla ciała.

We wtorek 14 listopada 2017 r. o godz. 11.00 uczniowie i nauczyciele spotkają się na Mszy Świętej w Bazylice Franciszkanów, przy której niegdyś pracował ich Patron. Eucharystii przewodniczyć będzie abp Marek Jędraszewski. On też wygłosi okolicznościowe słowo.

Mszę Świętą poprzedzi procesja z Rynku Głównego, w której ze sztandarami iść będą przedstawiciele szkół im. św. Maksymiliana z całej Polski oraz krakowskich szkół, przedstawiciele Cechu Rzemiosł Spożywczych Miasta Krakowa i Bractwo Kurkowe.

Z kolei dwa dni później, w czwartek 16 listopada druga część uroczystości odbędzie się na terenie szkoły przy ul. Miechowity 6. O godz. 11.00 prezydent miasta wręczy dyrektorowi placówki akt nadania imienia szkole, a młodzież w specjalnym programie artystycznym przybliży postać świętego franciszkanina.

Wtedy też po raz pierwszy zostaną wręczone nagrody „Człowiek na Maxa” (statuetka i dyplom) w kategoriach „Uczeń na Maxa”, „Nauczyciel na Maxa”, „Pracodawca na Maxa” i „Rodzic na Maxa”. Na zakończenie zostaną ogłoszone wyniki konkursu „Kulinaria uczniowskie – jesienne inspiracje”, połączone z degustacją potraw wykonanych przez młodych kucharzy, wędliniarzy, piekarzy i cukierników. Kelnerzy w tym czasie zaprezentują swoje nakrycia stołów.

 

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego funkcjonuje na krakowskim rynku edukacyjnym już od ponad 50 lat. W skład zespołu wchodzą: Technikum Przemysłu Spożywczego, Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Technikum Uzupełniające dla Dorosłych. W trakcie nauki uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie zawodowe w renomowanych firmach w Krakowie i jego okolicach. Szkoła współpracuje z najlepszymi zakładami gastronomicznymi, cukierniami, piekarniami i masarniami oraz organizuje zagraniczne staże i praktyki zawodowe.

Każdego roku uczniowie szkoły zdobywają wysokie lokaty w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz organizowanym we Wrocławiu. Absolwenci szkoły są cenionymi i poszukiwanymi fachowcami na lokalnym i europejskim rynku pracy.

Więcej o szkole na stronie: www.zsps.eu

Źródło za zgodą www.franciszkanie.pl

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności