Przedstawiamy wam bardzo przydatny trik, który powinniście zastosować podczas dłuższych wyjazdów.
Jeżeli trzymamy w zamrażarce jedzenie i wyjeżdżamy na kilka dni, to skąd mamy pewność, że podczas naszego wyjazdu nie było braku prądu i jedzenie się rozmroziło? A za parę godzin ponownie zostało zamrożone, gdy zasilanie zostało przywrócone. (niektórzy powiedzą, zegar został wyzerowany itd, to znak że nie było zasilania)
Jeżeli w zamrażarce trzymacie mięso i lody, które ponownie zostaną zamrożone, to wewnątrz nich już się rozwijają bakterie i różne chorobotwórcze substancje, np. salmonella w lodach.
Aby wiedzieć, czy nasze produkty nadają się jeszcze do spożycia powinniście zastosować taki trik:
- Wstaw do zamrażarki kubek z wodą
- Gdy woda zamarznie należy na wierzch położyć monetę
Kiedy wrócisz będziesz wiedzieć, czy lodówka całkowicie się rozmroziła, i jak na jak długo. Jeśli moneta opadła na dno, to oznacza, że woda w kubku oraz całe jedzenie zostało zupełnie rozmrożone i powinieneś je wyrzucić.
Jeśli moneta opadła tylko do połowy kubka, to prawdopodobnie jedzenie nadal nadaje się do spożycia, powinno jednak być przygotowane jak najszybciej.
Polub nasz portal na FACEBOOKU i bądź na bieżąco z wydarzeniami w Krakowie – KLIKNIJ (Ps Dzięki za LIKE ? )
Fot Flickr