Terra Madre Slow Food Festival Central Europe – III Edycja 2016

Terra Madre Slow Food Festival Central Europe – III Edycja 2016

W listopadzie Kraków już po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 150 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje cydrowe, piwne i winiarskie, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, konkurs Win Świętomarcińskich, debaty, dyskusje, Festiwal Młodego Wina i rozpoczęcie akcji „Gęsina na św. Marcina”. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi!

Podobnie jak w latach poprzednich impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Istotą więc będą targi i możliwość zakupienia jakościowych produktów lokalnych bezpośrednio od producenta. „Terra Madre” ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej: zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz, płaskurka czy proso, różne odmiany ziemniaków jak vineta, bellarosa czy niebieskie szwedy, bogactwo już coraz rzadziej spotykanych odmian jabłek, jak kosztela, cesarz wilhelm, grafsztynek, bojken, antonówka czy kronselka, wędzonych ryb z polskich pojezierzy i Bałtyku z sielawą, sieją, węgorzem, leszczem i łososiem bałtyckim na czele. Będzie to też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania.

W tym roku szczególnie dużo uwagi poświecimy projektowi „slow meat”, który ma ograniczyć spożycie przemysłowego i podłej jakości mięsa. Slow Food stoi na stanowisku, że spożycie mięsa owszem ma sens, ale tylko w ograniczonych ilościach i z różnych elementów (nie tylko szynki i schab). Warunkiem koniecznym jest również, by było to jakościowe mięso, a zwierzęta hodowlane miały zagwarantowany odpowiedni dobrostan. Między innymi dlatego Slow Food wypromował w Polsce gęsinę, a w przyszłym roku po Wielkanocy ruszy analogiczna akcja z jagnięciną.

Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival:

www.terramadre.pl

11–13 listopada 2016, Kraków z około 30 lokalami gastronomicznymi

12–13 listopada 2016, godziny 10.00-19.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17

11 listopada, godziny 18.00-24.00 Winnica Srebrna Góra zaprasza na IV Krakowski Festiwal Młodego Wina, Stara Zajezdnia, ul. Św. Wawrzyńca 12

Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo

Wejściówki na warsztaty dla dzieci w cenie 10 zł będzie można kupić za pośrednictwem strony www.terramadre.pl oraz na miejscu przed wejściem do Strefy Dzieci. Wystawcy będą w Strefie dostępni przez cały dzień, zarówno dla rodziców jak i dzieci, oferując swoje produkty i usługi.

Udział w kolacjach, pokazach i warsztatach po wcześniejszej rezerwacji na www.terramadre.pl

reklama
Załaduj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności